Plantar fasciit / hälsporre
Plantar fasciit är en inflammation i den så kallade plantarfascian, en stark senspegel på djupet i fotsulan vilken skapar spänst och fjädring i foten. Plantar fasciit uppstår till följd av upprepad överbelastning och utmärker sig med typiska smärtor som vanligast sitter framtill på hälens trampdyna men även kan sitta längs med hela plantarfascian. Smärtorna brukar vara värst på morgonen samt efter vila men försvinner eller dämpas vanligtvis efter att man har gått eller stått ett tag. Smärtorna brukar ofta vara varaktiga och svårbehandlade, det är inte ovanligt att de försvinner och sedan återkommer i perioder.
Utredning
Diagnosen ställs efter en klinisk undersökning. Röntgen, MR eller andra radiologiska undersökningar kan påvisa tillståndet men behövs endast undantagsvis.
Behandling
Plantar fasciit behandlas i första hand med stretching av plantarfascian och hälsenan. Tidvis beror besvären på en stram hälsena vilket då kan behandlas för sig. Vid kroniska besvär kan man prova kortisoninjektion. I svåra fall kan operation bli aktuell men detta är ovanligt.