Bankart- axelleden

Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst av fyra korta muskler (rotatorkuffen), ledband och ledkapsel. Axelleden begränsas upptill av ett utskott från skulderbladet, skulderhöjdsbenet, som tillsammans med ett ledband bildar ledens tak. I leden finns också en slemsäck, som till viss del täcks av deltamuskeln som välver sig över som Axelns funktion bygger på ett samspel av rörelser mellan överarmen, skulderbladet, nyckelbenet och ryggen.

Bankart-skada

Runt hela ledskålen förstärks stabiliteten av en så kallad ledläpp(labrum) som förhindrar ledhuvudet att glida ur led framåt. Labrum kan då axeln går ur led slitas sönder, vilket resulterar i att axelleden blir instabil. Detta genererar besvär som smärta och känsla av att axeln ska gå ur led. Om behandling med sjukgymnastik inte ger tillfredsställande förbättring av besvären kan det bli aktuellt med operation. Syftet med operationen är att sy fast ledkapsel och labrum mot ledskålen så att axelleden blir stabil.

Inför operationen

Kvällen innan operation samt operationsdagens morgon skall du duscha hela kroppen noggrant med tvålen Descutan som inhandlas på Apoteket. Håret behöver bara tvättas ena gången. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna.

Ta kontakt med sjukgymnast på din hemort redan före operationen för inbokning av besök efter operationen. Det första besöket hos sjukgymnasten efter operationen bör ske cirka en vecka efter operationen.

Operationen

Operationen kommer att ske i lokalbedövning alternativt narkos enligt narkosläkarens bedömning. Alla som sövs får dessutom en lokalbedövning i axeln för att inte få så ont efter operationen.

Om det inte skett vid en tidigare operation kommer axelleden att undersökas med ett artroskop som förs in i axelleden genom ett litet snitt (0,5 cm långt) i skinnet. Artroskopet är rörformat och cirka 5 mm i diameter. Artroskopet är i sin tur kopplat till en kamera och vi kan se insidan av axelleden på en videoskärm.

Operationen genomförs under artroskopets och ögats kontroll. Två arbetsportaler (plaströr på 8 mm i diameter) etableras på axelns framsida vilket medför att man kan använda olika mycket små instrument. Efter operationen då ledbandet åter är fäst tillbaka finns det tre små hål i skinnet runt axelleden. Stygnen tas bort hos distriktssköterska efter två veckor. Du får ett speciellt förband som du skall ha på dygnet runt i tre veckor.

Efter operationen

Efter operationen ska du ha armen i ett speciellt förband som håller din axelled på plats så de fastsydda ledbanden kan läka fast ordentligt. Du får dock ta av det vid träning samt när du skall duscha. Det känns oftast skönt att man bär en t-tröja under bandaget närmast kroppen.

Detta förband har man på dygnet runt under de första 3 veckorna med undantag för när du tränar och duschar. Därefter skall du bära förbandet nattetid i ytterligare 3 veckor.

Det är dock mycket viktigt att du gör de rörelseträningsövningar du får av oss innan du går hem. Det är också viktigt att du tar kontakt med en sjukgymnast som hjälper dig att träna.

Du får med recept på smärtstillande mediciner samt remiss till distriktssköterska för att ta stygnen efter två veckor.

Det är viktigt at du tar kontakt med en sjukgymnast efter operationen. Träning av din axel är mycket viktigt för att få ett bra resultat. För att minimera risken för att axeln stelnar till är det viktigt att du börjar träna tidigt efter operationen, redan på operationsdagen. Du får börja med att röra direkt i axelleden men undvika utåtroterande rörelser.

Sjukskrivningens längd beror på vilket arbete man har.

Vid hemresan får du inte köra bil.

Efter cirka 6 veckor kommer du på återbesök till din läkare.