Hallux Rigidus

Hallux rigidus innebär så kallad artros i stortåns innersta led. Artros innebär att det brosk som normalt täcker benytorna i stortåleden har skadats och blivit tunnare. Vid svår artros saknas brosket helt, så att benet ligger bart. Detta ger besvär med smärta och försämrad rörlighet.

Inför operationen

Kvällen innan operation samt operationsdagens morgon skall du duscha hela kroppen noggrant med tvålen Descutan som inhandlas på Apoteket. Håret behöver bara tvättas ena gången. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna. Man får inte ha nagellack på naglarna.

Operationen

Operationen utförs i lokalbedövning eller narkos.

Operationen kan genomföras på flera sätt beroende på hur mycket som är slitet i leden samt i vilken ålder man befinner sig. Ibland räcker det med att man tar bort lite pålagringar (cheilectomi), ibland utförs en benförskjutning (Youngswicks operation) och i vissa fall måste en steloperation av stortåleden (artrodes) utföras.

Det vanligaste är att man utför en cheilectomi. Detta innebär att man lägger ett cirka 5 centimeter långt snitt på stortåns insida. Efter det att leden har öppnats och inspekterats (man ser så att inga broskskador finns) mejslar man av det utskjutande benet som har gett upphov till knölen som trycker i skon. Efter att såret är sytt läggs förband och i vissa fall en gipsskena som man skall använda i någon vecka.

Efter operationen

Om man bara har gjort en cheilectomi får du belasta på foten i princip omgående efter operationen. Man skall dock försöka undvika att lägga belastningen på de främre delarna av foten (tårna). Istället ska du lägga belastningen på hälen. Om man har gjort en steloperation av stortåleden kommer du att vara gipsad i 6-8 veckor. Under den tiden får du inte belasta på foten.

Eventuellt kallas du till ett återbesök efter 3 veckor då man tar bort stygnen.

Vid hemresan efter operationen får du inte köra bil. För att minska smärtan efter operationen får du med dig recept på smärtstillande mediciner.

Du blir sjukskriven i upp till 8 veckor, beroende på vilket arbete du har. Läkningstiden efter operationen är lång. Det tar ofta upp till ett år innan man kan utvärdera resultatet av operationen.