Mb De Quervain (Radial handledssynovit)

På ovansidan av handleden så har vi senfack, där våra senor som sträcker i handleden och våra fingrar passerar. Det första av dessa senfack sitter på tumsidan och kallas för det första dorsala senfacket. I detta fack (som kan beskrivas som en sentunnel) går två av våra senor; APL (Abductor Pollicis Longus) samt EPB (Extensor Pollicis Brevis). Dessa hjälper till med att få ut tummen och göra den redo för att greppa något. Drabbar klassiskt nyblivna mödrar som lyfter sitt barn upprepat i det här för dem ”nya greppet”. Det som sker är att det blir en svullnad i senfacket pga trängsel/inflammation och så fort man skall använda dessa senor smärtar det till.

Symtom

Smärta när han greppar tag i något, tex ett mjölkpaket, lyfter sitt barn, drar ur en trasa. Samt vid många andra moment. Smärtan sitter på tumsidan av handleden och kan kännas som att det ibland blixtrat till av smärta, vilket gör att man släpper det man greppar. Kan också bli en ihållande molande värk även i vila.

Inför eventuell operationen / behandling

Initialt när man får det här så rekommenderas behandling hos tex arbetsterapeut eller fysioterapeut med senglidningsövningar samt avlastning med ortos. Man kan också få hjälp med laser för att få bort inflammationen i senfacket. Antiinflammatoriska tabletter kan man också prova med i kombination med ovanstående. Om utebliven effekt så kan man prova kortisoninjektion mot senfacket. Detta har oftast en bra effekt om man inte väntar för länge med sina besvär. Bäst effekt upp till tre månader med besvär, men kan också ha effekt även om det gått längre tid än det. Det är individuellt samt hur mycket besvär man har. Jag brukar rekommendera att man åtminstone prover en gång med kortisoninjektion innan man eventuellt behöver gå vidare till operation. Har första kortisoninjektionen väldigt bra effekt och håller 2-3 månader (eller längre), så kan man prova en till. Personligen brukar jag inte rekommendera fler än tre om det inte finns skäl till att undvika en operation.

Operationen

Om konservativ behandling inte fungerar så rekommenderas en operation. Den syftar till att öppna senfacket där de två påverkade senorna går. Således så behöver de inte ta sig igenom en trång passage och därmed lindras smärtan. Ofta ser man även inflammation kring senorna som tas bort och som ibland även kan vara grundorsaken till besvären pga överansträning. Den här operationen görs med fördel i vaket tillstånd med lokalbedövning, Operationen tar ca 10 minuter. Det vanligaste besväret efter denna operation är smärta kring ärret, samt att en mindre nervgren som passerar precis i området tyvärr ibland har en tendens att fastna i ärret vid läkningen av huden. Då får man en stramhet och ibland nervsmärta då det blir ett drag i nerven vid rörelse av handen.

Efter operationen

Vi syr oftast ihop såret med trådar som försvinner av sig självt (resorberbara suturer). Mjukt förband som skall sitta på 2 veckor efter operationen, fingrarna kommer att vara fria. Inga tunga lyft under sårläkningen. Man tar bort förbandet i hemmet och kontrollerar själv att såret ser läkt ut och utan infektionstecken. Om tecken på infektion eller att såret glipar så tar ni kontakt med oss eller din vårdcentral beroende på tillgänglighet eller var du bor. Men vi vill alltid ha en återkoppling om inget går som det är tänkt. Smärtlindring efter operation så räcker det oftast med alvedon och/eller ipren.

OBS! För att förhindra ovanstående risk med ärr/nervbesvär efter operationen så är det viktigt att man även när förbandet är på att man rör på fingrar och tumme (ni får med rörelseövningar) så att inte nerven fastnar i ärret. Skulle ni oavsett få besvär i området efter operationen är det viktigt att ni tar en snabb kontakt så vi kan hänvisa er till arbetsterapeut för behandling av denna problematik.

Kontakta oss

Om besvär uppstår eller att du har funderingar/frågor kan du ringa på tel; 010-33 00 211 mån-fre 08.09.30 eller maila till malmo@specialistcenter.nu