Axelprotesoperation

Axelprotes

Axelleden består precis som höftleden av en ledkula och en ledpanna. Dessa hålls mot varandra med hjälp av ett komplex system av ledband och muskler.

Protesersättning av axelleden (axelartroplastik)

Axelartroplastik är benämningen på inoperation av en konstgjord axelled (protes). Protesen består av både plast och metall och den kan ha olika konstruktioner beroende på typ av protes. Vilken sort man använder beror på individen som ska ha protesen och typen av åkomma.
Vanligaste orsaken till att man behöver ersätta axelleden med protes är artros (slitage), där broskytorna slits och blir oregelbundna och i senare skede även benstrukturen förändras och deformeras. Detta leder till värk, smärta, störd nattsömn, rörelseinskränkning och funktionsnedsättning.
Artrosförändringar är permanenta och i de flesta fall fortsätter artrosen att försämras ytterligare. Behandlingen av artros i avancerade skeden är protesersättning, vilket i nästan alla fall ger symtomminskning, ökad rörlighet och styrka i axelleden. Resultatet efter axelprotes är utmärkt och 10 år efter operation har mer än 95 % fortfarande en väl fungerande axel.

Olika typer av proteser

– Anatomisk totalprotes; denna protes efterliknar kroppens normala anatomi och förutsätter att muskler och senor runt axeln är normala. Man ersätter de utslitna ytorna med metall och plast. Plastdelen av protesen cementeras fast i ledpannan och metalldelen sätts in i överarmens ben efter att man tar bort den sjuka delen av ledkulan. Denna kan antingen förankras med ett skaft (stam) som förs in i märghålan eller skruvas fast i övre delen av benet (stamlöst).

– Omvänd totalprotes; denna protes liknar inte en normal led, utan delarna byter plats med varandra, ledkulan sätts fast på ledpannan och ledskålen på överarmens ben. Denna typ av protes sätts in när senor och muskulatur runt axeln är dåliga eller skadade.

Inför operation

Du kommer att fylla i en hälsodeklaration. Narkosläkaren kommer att undersöka den och säger till om du behöver genomgå någon undersökning eller behöver ta några blodprover för att säkerställa att det inte finns några risker med att ge narkos under operationen.

Du får fasta från klockan 00:00 kvällen före operation. Du får däremot dricka vatten fram till klockan 05:00 på operationsdagen.

För att förebygga infektioner får du duscha med en bakteriedödande tvål exempelvis Descutansvampar. Man kan köpa tvålen på apoteket. Två duschar skall göras, fyra svampar går åt. Första duschen utförs hemma kvällen före operationsdagen. Tvåla in hår och kropp med tvållösningen och sedan skölj av. Upprepa med en ny svamp och skölj av. Använd rena säng- och egna kläder efteråt. Samma procedur upprepas på operationsmorgonen. Man får inte använda hårprodukter, hudkräm, smink, nagellack, parfymer, klocka eller smycken efter första duschen.
Du får låna sjukhuskläder på kliniken.
Glöm inte att ta med dina ordinarie mediciner, fotolegitimation och egna toalettartiklar.

Operationsdagen

Du kommer att träffa din behandlande ortoped som kommer att markera den sida som skall opereras. Du har då tillfälle att ställa ytterligare frågor som du har kommit på i väntan på operation.
Sedan kommer du att träffa narkosläkaren som kommer att ge information om narkosen och smärtbehandlingen efter att man blivit opererad. Narkosläkaren ordinerar pre operativa medicineringen och även anlägger en nervblockad (Interskalenblockad). Denna blockad kommer att hjälpa till med smärtlindringen flera timmar efter operation och man vaknar från narkosen utan att uppleva obehag och smärta direkt.
Efter att operationen blir klar bandageras såret och armen hålls stilla i en axelförband.
Man vistas på sjukhus en natt efter operationen. Behandlande ortopeden skriver ut dig dagen därpå med information om förhållnings regler, träningsprogram, återbesök, recept och sjukskrivning vid behov.

Hemgång

Före hemgång bör du kunna ta av och på axelförbandet själv. Du ska kunna utföra övningar i hemträningsprogrammet som du får med dig på operationsdagen. Du ska uppleva att du får tillräcklig smärtlindring med de mediciner du får och recept är skickat elektroniskt. Du får även med dig en remiss till distriktssköterska för att ta bort suturer(stygn). Du ringer själv och bokar tid hos din vårdcentral för detta. Du ska ha fått information om att du kan duscha med sårförbandet på, men inte bada. Vid behov ombesörjer vi en sjukskrivning. Du får med dig en remiss till fysioterapeut/sjukgymnast.
Du får med dig en röntgenremiss för att du ska kunna ta en röntgen på din axel vid ditt närmaste sjukhus inom en vecka från operationen.
Återbesök sker efter ett antal veckor beroende på protestypen du har fått och då tas en röntgen undersökning till, remiss skickas av oss till ditt närmaste sjukhus.
Du får inte köra bil vid hemfärden.

Komplikationer

Efter alla operationer finns risk för en del komplikationer. Komplikationer efter axelprotes kirurgi är relativt ovanliga. Den allvarligaste komplikationen är infektion som kan sprida sig djupt till protesen. Man får vara uppmärksam på symptom som feber, ökad rodnad och värmeökning kring operationssåret, ökad smärta och läckage från såret.
Det är därför av största vikt att hygienordinationer och sårvårdsrutiner följs. Sårbandaget skyddar såret under läkningstiden och hindrar bakterier för att tränga sig in i såret varför den bör inte avlägsnas förrän cirka två veckor.

Rehabilitering

Bör övervakas av en sjukgymnast. Du bör ta kontakt med en sjukgymnast närmast dig i din hemstad inför operation för att etablera en kontakt och att denne är förberedd att boka tid för dig cirka en vecka efter operation. Du ska även träna enligt det hemträningsprogram du får med dig efter operationen.
Allt du gör kan ses som träning som att du klarar av- och påklädning, hygienskötsel och förflytta dig ur sängen på ett bra sett.
Axelförbandet används under sex veckor dygnet runt utom när du gör hemmmaövningarna. Man skall röra fingrar och handen även under tiden man har axelförbandet för att undvika svullnad och blodstas.
Undvik, stöd med armen när du resar dig, snabba ryck med armen, röra armen i lägen som gör mer ont i axeln och lyfta eller bära tungt.
Lägg en kudde under överarmen så att handen och underarmen hamnar på magen när du ligger i sängen.

– 0-6 veckor
• använd axelförband dygnet runt
• rör armen efter vad sjukgymnasten visar dig
• för inte handen bakom ryggen eller mot motsvarande axeln
• undvik lyfta eller bära med opererade sidan

– 6-12 veckor
• avlägsna axelförbandet, använd den om du blir trött i armen eller när du är bland mycket folk
• fortsätt med ditt träningsprogram enligt instruktioner från sjukgymnasten
• undvik lägen som orsakar smärta
• stegvis återgång till aktiviteter och arbete

– 12+ veckor
• återgå till arbete och aktiviteter stegvist
• var försiktig med arbeten ovanför axelnivå
• var försiktig med tunga lyft

Allmänna frågor

– köra bil: 8-10 veckor efter operation
– cykla: 10-12 veckor, man bör ha full kontroll över armen
– boka tid till sjukgymnast: en vecka efter operation
– hur lång tar det innan man är bra: 12-16 veckor beroende på krav på armen och styrka som behövs. Slutresultatet ser man inte förrän efter 1 år.
– ligga på sidan: man kan ligga på den icke opererad sida direkt. Den opererade sidan kan man ligga på när man tycker att det känns bekvämt
– använda armen till laga mat, städa och tvätta: man får använda armen direkt efter operation till lättare aktiviteter som äta med bestick, skära, tvätta händerna, knäppa knappar. Däremot skall man undvika tunga belastningar under sex veckor
– simma: efter 6-8 veckor
– promenader: direkt efter operation med armen i axelförbandet
– använda gånghjälpmedel: efter 6 veckor