Hallux valgus

Hallux valgus innebär en felställning på stortåns innersta led. Tillståndet är vanligare hos kvinnor än män. En viktig bakomliggande orsak anses vara användande av för trånga skor. Personer med hallux valgus har också ofta låga fotvalv (plattfot). På insidan av den innersta stortåleden bildas en knöl som blir röd, irriterad och öm då den trycker i skon.

Inför operationen

Kvällen innan operation samt operationsdagens morgon skall du duscha hela kroppen noggrant med tvålen Descutan som inhandlas på Apoteket. Håret behöver bara tvättas ena gången. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna. Man får inte ha nagellack på naglarna.

Operationen

Operationen, som kallas för chevronosteotomi, genomförs oftast i lokalbedövning. Man lägger ett cirka 5-8 centimeter långt snitt på stortån. Efter det att leden har öppnats och inspekterats (man ser så att inga broskskador finns) mejslar man av det utskjutande benet som har gett upphov till knölen som trycker i skon. Efter detta sågas benet av så att tån rätas upp samt framfoten blir smalare. Därefter fixeras benet med en skruv som inte behöver tas bort. Efter att såret är sytt läggs förband.

Efter operationen

Efter operationen finns det olika behandlingsalternativ. Du får direktiv om vad som gäller för just dig efter operationen. Beroende på behandlingsalternativ kan du få en återbesökstid till vår sköterska här på Specialistcenter eller så får du beställa tid hos distriktssköterskan där du bor.

Du kommer efter operationen att få en specialsko ska använda enligt doktorns ordination. Du får belasta din fot på hälen och använder specialskon när du går ut utomhus.

Vid hemresan efter operationen får du inte köra bil.
För att minska smärtan efter operationen får du med dig recept på smärtstillande mediciner.
Räkna med att bli sjukskriven upp till 8 veckor, beroende på vilket arbete du har.