Inför operationen

Inför operation måste Du ha fyllt i en hälsodeklaration. Narkosläkaren kommer att gå igenom den och meddela om Du behöver genomgå någon undersökning eller behöver ta några blodprover för att säkerställa att det inte finns några risker med att operera Dig hos oss.

Vår operationsplanerare har telefontid tis-fre mellan kl 08:00-09:30.

010-33 00 211, knappval, frågor kring din operationsplanering.

Inför operation

Fasterutiner gällande för både sövning och operation i lokalbedövning/ blockad
Inför din operation måste Du vara fastande, detta innebär att Du inte får äta någon fast föda efter midnatt dagen innan din operation. Däremot får Du dricka klar dryck fram till 2 timmar innan Din kallelsetid, med klar dryck menar vi vatten, saft, juice utan fruktkött, kaffe och te utan mjölk. Är Du insulinbehandlad diabetiker så kommer Du att bli kallad till oss som dagens första patient.

Tvättinstruktioner inför Din operation:
Kvällen innan operation samt operationsdagens morgon skall Du duscha hela kroppen noggrant med tvålen Descutan som inhandlas på Apoteket. Håret behöver bara tvättas ena gången. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna.

  • Glöm inte att ta med dina ordinarie mediciner, fotolegitimation och egna toalettartiklar
  • Sjukskrivningens längd beror på vilket arbete du har.
  • Boka en tid med Din sjukgymnast på Din hemort redan innan operationen. Det är ofta svårt att få tid och Du behöver ha en tid hos sjukgymnast ca 1-2 veckor efter operationen för uppföljning.

Dagkirurgi
Som patient kommer Du till oss på operationsdagens morgon, för att sedan gå hem ett par timmar efter Din operation. När Du har blivit mottagen, kommer Du bli visad var Du ska byta om till operationskläder. Sedan får Du sitta ner i en av våra bekväma fåtöljer och invänta att doktorn som ska operera Dig kommer. Doktorn berättar om operationen och ritar en markering på den kroppsdel som ska opereras. Sen får du  träffa narkosläkaren, som kommer vilja ha information om tidigare erfarenheter vid sövning, aktuell medicinering, allergier, om Du har lätt för att bli åksjuk, längd och vikt. Du kommer få en venkateter, en liten slang i handen, som Du kommer att få narkosmedel i. Du får också smärtlindrande tabletter och tabletter mot illamående. När operationen är avslutad får Du lokalbedövning om Du inte fått en blockad innan operation. Du vaknar inne på operationssalen och går ut alternativt körs ut i sängen till uppvakningsavdelningen. När Du har vaknat till ordentligt kommer Du erbjudas varm eller kall dryck och smörgås.

Kirurgi med övernattning
Som patient kommer Du till oss på operationsdagens morgon. När Du har blivit mottagen, kommer du bli visad till omklädningsrummet och byter där om till operationskläder. Sedan får Du sitta ner i en av våra bekväma fåtöljer och invänta att doktorn som ska operera Dig kommer. Doktorn berättar om operationen och ritar en markering på den kroppsdel som ska opereras. Sen får du träffa narkosläkaren, som kommer vilja ha information om tidigare erfarenheter vid sövning, aktuell medicinering, allergier, om Du har lätt för att bli åksjuk, längd och vikt. Du kommer få en venkateter, en liten slang i handen, som Du kommer att få narkosmedel i. Du får också smärtlindrande tabletter och tabletter mot illamående. När operationen är avslutad får Du lokalbedövning om Du inte fått en blockad innan operation. Du vaknar inne på operationssalen och går ut alternativt körs ut i sängen till uppvakningsavdelningen. När Du har vaknat till ordentligt kommer Du erbjudas varm eller kall dryck och smörgås.

Du får sedan komma till postoperativa avdelningen för fortsatt övervakning och omhändertagande av vårdpersonal. Du serveras middag, övernattar, serveras frukost, får hemgångsråd och skrivs ut.

Narkosmetoder
Narkosläkaren gör en individuell bedömning av anestesi utifrån varje patient och operation.

  • Lokalbedövning/ blockad
  • Full narkos/ sövning

Operation i lokalbedövning/ blockad
De flesta axel-, fot- och handoperationer genomförs utan att Du behöver få full narkos. Det innebär att narkosläkaren lägger en blockad i området som ska opereras och därmed blockerar smärtsignalerna i området. Den stora fördelen med detta är att Du är pigg direkt efter operationen och att Du har en bra smärtlindring som varar i flera timmar efter att Du kommit hem. Vi erbjuder Dig lättare narkos om Du önskar, så att Du kan slappna av och slumra till under operationen.

Operation under sövning/ full narkos
Större och mer avancerade ingrepp genomförs under sövning/ full narkos.

Efter operationen

Innan hemgång

Innan Du går hem får Du information av doktorn om Din operation, sjukskrivning, sjukgymnastik, smärtlindring, recept samt information till distriktsköterska för stygnborttagning. Vid behov av kryckor, kontakta Din vårdcentral för hjälp att rekvirera ut kryckor hos dem eller på hjälpmedelscentralen, som Du kan ta med Dig till oss på operationsdagen.

OBS! Du får INTE köra bil hem själv efter operationen.

Vilka mediciner ska jag ta?

Din smärtlindring och sårläkning

Smärta är normalt efter en operation, men dess intensitet och varaktighet beror på ingreppet och de individuella förutsättningarna. Smärtan ska dock avta successivt i intensitet under de första dagarna efter operationen. Det är viktigt för Din läkning att Du är smärtlindrad, eftersom svår smärta underhåller den inflammatoriska processen i kroppen som leder till sämre sårläkning. Smärta ökar även risken för blodproppar, både på grund av att Du blir mindre rörlig och att det leder till sämre syresättning av vävnaderna.

Det är vetenskapligt bevisat att obehandlad svår smärta kan leda till svårbehandlad kronisk smärta. Allt detta vill vi undvika. Var därför noga med Din smärtlindring!

Vilka mediciner ska jag ta?

Vanligast är att Du får recept på ett långverkande morfinpreparat i tablettform, ett kortverkande morfinpreparat som kapsel och paracetamol i tablettform. Alla ingrepp kräver dock inte morfinpreparat och variationer i ordinerade mediciner förekommer.

  • Långverkande morfinpreparat, verksamt i 12 timmar, varför det intas morgon och kväll för full effekt.
  • Kortverkande morfinpreparat, snabbare effekt och verksamt i 6 timmar. Tas vid behov, vid smärtgenombrott, max 4 st/ dag!
  • Tablett Alvedon 500 mg. Grundmedicin som förstärker effekten av övriga smärttabletter. Tas 2 st 3-4 ggr/ dag. Alvedon tas regelbundet under hela smärtbehandlingen och är den medicin som tas bort sist.

Morfinpreparat är mycket effektiva mot smärta, men är beroendeframkallande vid långtidsanvändning (> 1v). Av den anledningen är det viktigt att du inte tar morfinpreparat längre än nödvändigt och att de trappas ut. De vanligaste biverkningarna av morfinpreparat är illamående och förstoppning, som drabbar 1/3 av användarna. Därför kan det vara bra att dricka lite extra vatten dessa dagar. Om det inte är tillräckligt, finns det receptfria mjukgörande läkemedel, t ex Laktulos, att inhandla på Apoteket.

Om Du har fått recept på antiinflammatoriskt läkemedel, t ex Arcoxia, Diklofenak, Ipren, ska Du ta dessa som en längre kur, enligt Din läkares ordination.

Hur gör jag när jag kommer hem?

När Du lämnar oss har Du fortfarande lokalbedövning i operationssåret. Denna kommer successivt att släppa inom de närmaste 6 timmarna. Därför är det viktigt att Du möter upp med smärttabletter innan Du får ett smärtgenombrott, samt att Du tar medicinerna regelbundet.

Till exempel:

  • kl 20:00 1 st långtidsverkande morfintablett samt 2 st tabletter Alvedon 500 mg alt. 1 st Alvedon 1 g.
  • kl 08:00 upprepas ovanstående
  • 14:00 intas 2 st tabletter Alvedon 500 mg alt. 1 st Alvedon 1 g.
    Vid smärtgenombrott däremellan intas 1-2 st korttidsverkande morfintablett, max 4 ggr/dygn.

Hur trappar jag ner medicinerna?

  1. Du kan hoppa över det långtidsverkande morfinet på morgonen när Du inte behövt ta någon korttidsverkande under natten. När Du får ont under dagen tar Du korttidsverkande morfin. Alvedon intas regelbundet och morfintablett tas till kvällen.
  2. Du kan hoppa över den långtidsverkande morfintabletten på kvällen när Du har klarat Dig utan morfintablett på dagen.
  3. Till slut återstår endast Alvedon som tas regelbundet och morfinkapsel som tas vid behov. När Du inte behövt ta någon morfinkapsel under ett dygn, kan Du även övergå till att ta Alvedon endast vid behov.

Det är viktigt för oss att Du känner Dig trygg med hur Du ska sköta Din smärtmedicinering. Om Du har funderingar angående Din smärtbehandling är Du välkommen att kontakta oss på vår telefontid.

Kontakta oss gärna om Du har funderingar angående Din operation.

Lycka till med Ditt tillfrisknande önskar vi på S:t Johanniskliniken.