Inför operationen

En vecka innan planerat operationsdatum mailas/postas Din operationskallelse med inställelsetid och information om förberedelser.

På denna sida kan du läsa mer om vad du behöver veta inför att sövas eller att få lokalbedövning. Läs gärna igenom detta och återkom vid eventuella frågor.

Vår operationsplanerare har telefontid tis-fre mellan kl 08:00-09:30.

010-33 00 211, knappval, frågor kring din operationsplanering.

Mail: carina@specialistcenter.nu

Information till dig som kommer att sövas under operationen

Vår verksamhet är en dagkirurgisk enhet, detta innebär för dig som patient att du kommer till oss på operationsdagens morgon för att sedan gå hem ett par timmar efter din operation. Inför din operation måste du vara fastande, detta innebär att du inte får äta någon fast föda efter midnatt dagen innan din operation. Däremot får du dricka klar dryck fram till 2 timmar innan din kallelsetid, med klar dryck menar vi vatten, saft, juice utan fruktkött, kaffe och te utan mjölk. Är du diabetiker så kommer du att bli kallad till oss som dagens första patient.

När du har anmält dig i receptionen, kommer du bli att visad var du ska byta om till operationskläder. Sedan får du sitta ner i en av våra bekväma fåtöljer och invänta att doktorn som ska operera dig kommer. Doktorn berättar om operationen och ritar en markering där du kommer att bli steriltvättad. I samband med detta blir du omhändertagen av narkosläkaren, som kommer vilja ha information om tidigare erfarenheter vid sövning, aktuell medicinering, allergier, om du har lätt för att bli åksjuk, längd och vikt.

Nu kommer du att också att få en venkateter, en liten slang i handen som du kommer att få narkosmedel i, samt smärtlindrande tabletter. När operationen är avslutad får du lokalbedövning i såret innan vi väcker dig. Du vaknar inne på operationssalen och körs ut i sängen till uppvakningsavdelningen. När du har vaknat till ordentligt kommer du erbjudas varm eller kall dryck och smörgås.

Information till dig som kommer att opereras i lokalbedövning/ blockad

De flesta axel-, fot- och handoperationer genomförs utan att du behöver få full narkos. Det innebär att narkosläkaren lägger en blockad i området som ska opereras och därmed blockerar smärtsignalerna i området. Den stora fördelen med detta är att du är pigg direkt efter operationen och att du har en bra smärtlindring som varar i flera timmar efter att du kommit hem. Vi erbjuder dig lättare narkos om du önskar, så att du kan slappna av och slumra till under operationen. Samma fasteregler gäller som om du skulle få full narkos.

Innan hemgång

Innan du går hem får du information av doktorn om din operation, sjukskrivning, sjukgymnastik, smärtlindring, recept samt information till distriktsköterska för stygnborttagning. Vid behov av kryckor, kontakta din vårdcentral för hjälp att rekvirera ut kryckor hos dem eller på hjälpmedelscentralen, som du kan ta med dig till oss på operationsdagen.

Kontakta oss gärna om du har funderingar angående din operation. Varmt välkommen!