Bankart- axelleden

Axelleden är en så kallad kulled som är kroppens mest rörliga led och därmed den led som oftast blir instabil.

Bankartskada

Runt hela ledskålen förstärks stabiliteten av en så kallad ledläpp(labrum) som förhindrar ledhuvudet att glida ur led framåt. Labrum kan då axeln går ur led slitas sönder(Bankartskada), vilket resulterar i att axelleden blir instabil. Detta genererar besvär som smärta och känsla av att axeln ska gå ur led. Om behandling med sjukgymnastik inte ger tillfredsställande förbättring av besvären kan det bli aktuellt med operation. Syftet med operationen är att sy fast ledkapsel och labrum mot ledskålen så att axelleden blir stabil.

Operationen

Operationen kommer att ske i blockad alternativt narkos

Operationen sker med titthålskirurgi(artroskopi). Ledband och ledläpp återfästs med hjälp av små ankare med trådar i som sätt fast i ledpannan.

Efter operationen

Efter operationen ska du ha armen i ett speciellt förband som håller din axelled på plats så de fastsydda ledbanden kan läka fast ordentligt. Du får dock ta av det vid träning samt när du skall duscha. Det känns oftast skönt att man bär en t-tröja under bandaget närmast kroppen. Detta förband har man på dygnet runt under de första 3 veckorna med undantag för när du tränar och duschar. Därefter skall du bära förbandet nattetid i ytterligare 3 veckor.

Det är dock mycket viktigt att du gör de rörelseträningsövningar du får av oss innan du går hem. Det är också viktigt att du tar kontakt med en sjukgymnast som hjälper dig att träna. Sjukskrivningens längd beror på vilket arbete man har.

Vid hemresan får du inte köra bil.

Efter cirka 6 veckor kommer du på återbesök till din läkare.