Karpaltunnelsyndrom – CTS (CarpalTunnelSyndrom)

Vi har tre större nerver ned i handen, en av dem medianusnerven går in vid handleden via karpaltunneln. Den går in centralt vid handflatan, mellan våra två större muskelbukar. I denna passerar även alla våra böjsenor till fingrarna. Taket i tunneln består av ett stramt brett ligament. Uppkommer det en svullnad i denna tunnel så blir det trångt och ett tryck på nerven. Det finns en ökad risk för detta om du har en diabetes, reumatisk sjukdom och i samband med graviditet.

Symtom

Det vanligaste tidiga symtomet är domningar ut i tumme, pekfinger och långfinger främst nattetid vilket gör att man vaknar med en känsla av att vilja skaka i gång handen och väcka den. Detta kan sedan även förekomma dagtid främst när man gör statiska moment så som håller mobiltelefon, böcker, cykelstyre och kör bil. Ju längre trycket finns över nerven desto mer besvär och ibland ihållande domningar som inte försvinner samt en ökad smärta. Smärtan kan kännas ut i handen men även upplevas som att den vandrar uppåt mot armbåge/axel. Går man länge med dessa besvär så förlorar man även styrka i tum- och pincettgrep då musklerna i handen inte får signaler från nerven som är under tryck. Man kan uppleva att man är fumlig och tappar saker. Ju längre tid och desto högre tryck det är över nerven så tar det också längre tid för nerven att återhämta sig efter en operation.

Inför eventuell operationen /behandling

Vid lindrigare tidiga nattliga besvär så rekommenderas kontakt med arbetsterapeut och utprovning av nattskenor/ortoser. Dessa förhindrar att man under natten sover med böjd handled, vilket ger en ökad trängsel i karpaltunneln. Detta kan vända förloppet och så sover man dessutom bättre om man inte vaknar upprepat med bortdomnad hand. Rekommendationen är att man provar att använda skenor minst 2-3 månader för att kunna utvärdera dess effekt. Skenorna kan även användas dagtid efter behov. Man kan prova antiinflammatoriska mediciner för att se om det hjälper mot svullnad i karpaltunneln, det är dock sällan att det enkom hjälper.

Operationen

Vid kraftigare och mer långdragna besvär (över 6 månader) så rekommenderas operativ åtgärd. Behandling med enbart skena har även sämre effekt hos dem med samsjuklighet med diabetes och reumatisk sjukdom. Operationen går ut på att man öppnar denna trånga tunnel genom att skära upp taket dvs genom karpaligamentet så att trycket på nerven släpper. När man öppnat detta så tittar vi på nerven och ibland ser man inflammation kring denna och senorna, denna rensas då även bort. Har nerven varit under påtagligt tryck så kan man ibland även se en kraftig midjeform på nerven samt även rodnad. En operation tar ungefär 7-10 minuter och görs vanligen enbart med lokalbedövning dvs du är vaken under operationen. Känner man sig nervös och orolig för operationen så erbjuder vi naturligtvis lätt narkos, men för de flesta fungerar det alldeles utmärkt i vaket tillstånd.

Efter operationen

Du kommer att få ett mjukt förband över handleden, du kommer att ha fingrarna fria. Detta förband skall du ha på i två veckor. Vi syr oftast ihop såret med trådar som löser upp sig av sig självt (resorberbara suturer). Du kan då ta av förbandet i hemmet själv och kontrollera att såret är läkt. Du är alltid oavsett stygn välkommen till oss för att ta av förbandet för sårkontroll.  De första fem veckorna efter operationen ska du inte lyfta tungt eller utföra repetetivt belastande uppgifter. Detta för att förhindra irritation/smärta över ärret som är den vanligaste problematiken efter operationen. Som riktlinje för belastning är att max lyfta ett vanligt mjölkpaket.  Skulle svullnad och smärta över ärret uppstå trots att du avlastat så ger sig de flesta av dessa besvär närmsta halvåret efter operationen.