Ulnarisentrapment / kubitaltunnelsyndrom

Vi har tre större nerver ned i handen, en av dem ulnarisnerven passerar på insidan av armbågen genom en trång passage, sulcus ulnaris/kubitaltunneln. På handledsnivå passerar den på lillfingersidan in genom Guyans kanal. Beroende på var nerven är påverkad så kan man få olika symtom. I de allra flesta fall är det trängseln i armbågen som är orsaken till besvären och det som vi tar upp här.

Symtom

Det vanligaste tidiga symtomet är domningar ut i ring- samt lillfingret, både på ovansidan och undersidan av handen.  I början kommer det oftast om nätterna, när man ligger med armarna ovan huvudet eller med kraftigt böjda armbågar. Nerven kommer främst i kläm när man böjer armbågen. Det kan också uppkomma när man vilar med armbågarna mot armstöd, kör bil, arbetar längre tid framför skärm eller vid olika fysiska aktiviteter. Om det är en påtaglig trängsel kring nerven kan man även få en hel del smärta över området. Vid påtagliga besvär och om det pågått under lång tid så kan man bli svagare i främst pincettgreppet och även få svårt att sträcka ut lill- samt ringfingret som antar en böjd viloställning. Ju längre tid och desto högre tryck det är över nerven så tar det också längre tid för nerven att återhämta sig efter en operation.

Inför eventuell operationen / behandling

Vid lindrigare tidiga nattliga besvär så rekommenderas kontakt med arbetsterapeut och utprovning av nattskenor/ortoser. Dessa förhindrar att man under natten sover med böjd armbåge, vilket ger en ökad trängsel i kubitaltunneln. Detta kan vända förloppet och så sover man dessutom bättre om man inte vaknar upprepat med bortdomnad hand. Rekommendationen är att man provar att använda skenor minst 2-3 månader för att kunna utvärdera dess effekt.  Man kan prova antiinflammatoriska mediciner för att se om det hjälper mot inflammation i området, det är dock sällan att det enkom hjälper.

Operationen

Vid kraftigare och mer långdragna besvär så rekommenderas operativ åtgärd. Behandling med enbart skena har även sämre effekt hos dem med samsjuklighet med diabetes och reumatisk sjukdom. Operationen går ut på att man öppnar den trånga passagen som nerven tar sig igenom vid armbågen. När man öppnat detta så tittar vi på nerven och ibland ser man inflammation kring denna och senorna, denna rensas då även bort. Har nerven varit under påtagligt tryck så kan man ibland även se en kraftig midjeform på nerven samt även rodnad. En operation tar ungefär 15 minuter och görs vanligen enbart med lokalbedövning dvs du är vaken under operationen. Känner man sig nervös och orolig för operationen så erbjuder vi naturligtvis lätt narkos, men för de flesta fungerar det alldeles utmärkt i vaket tillstånd.

Efter operationen

Du kommer att få ett mjukt förband över armbågen. Detta förband skall du ha på i två veckor. Vi syr oftast ihop såret med trådar som löser upp sig av sig självt (resorberbara suturer). Du kan då ta av förbandet i hemmet själv och kontrollera att såret är läkt. Du är alltid oavsett stygn välkommen till oss för att ta av förbandet för sårkontroll.  De första veckorna efter operationen ska du inte lyfta tungt eller utföra repetetivt belastande uppgifter och undvika att överböja armbågen under sårläkningen. Detta för att förhindra irritation/smärta över ärret som är den vanligaste problematiken efter operationen. Som riktlinje för belastning är att max lyfta ett vanligt mjölkpaket.  Skulle svullnad och smärta över ärret uppstå trots att du avlastat så ger sig de flesta av dessa besvär närmsta halvåret efter operationen.  Smärtlindring efter operation så räcker det oftast med Alvedon och/eller Ipren.